Monday, 6 April 2015

KITCHEN CABINET PART 1

Hi semua..
sy pasti ramai yang dok tgu cerita pasal kc ni..almaklum la, sekrg ni mmg trend org nk buat kc lawa2..biasa la terutamanya golongan muda dn baru kawin cm kami ni..hee 1st rumah baru..msti excited..alhamdullilah allah beri kami rezeki utk kami buat kc idaman..wlpn sbenarnya bini i mmg high taste, tapi atleast dpt buat yg moden skit pn dh syukur.. klu ikut hati nk sekali rak bersistem la bukak cmni keluar cmni..mcm2 teknologi dh ada utk memudahkan kerja2 di dapur..yela dapur ibarat Jantung dalam sesebuah rumah..harap klu dh buat cntik2, kenala rajin bg dapur berasap dgn buat good healthy food yg marbeloos..nyum2..

utk pgetahuan semua kami mmg ambil masa agak lama utk survey harga dan study material yg digunakan..boleh dikatakan dekat setahun kami dok pusing pi survey almost every weekend..itulah hobi terbaru sejak dh booked rumah 1st kami..boleh kata satu sp, satu kedah, semua expo, penang, kl, dok pi masuk ty dn dptkan quotation..sampai buat fail la utk study kc ni..hebat x? haha..

dan selagi xbuat dok mimpi kc idaman la setiap malam dn berkira2 dgn bajet yg ada...adoi..pk bajet mmg ngeri..bajet mmg aku serah kt my queen buat akaun..aku tgk mmg pitam...tp my queen relax je..but kdg2 dia dok menung je..msti ada benda yg diiimpikan tp dia akn mgalah demi bebanan kewangan kami..but my dear if i jutawan i will give u anything syg..i wont let u down..huhuhu feeling plak..

ok berbalik pada kc ni, kc kami berukuran 22kaki dan dlm perancangan nk buat u-shape . rata2 u-shape harga dia cecah antara 18k -20k keatas..teringin nk buat island bar jugak..tp bila dpt kunci bini habaq rs mcm sempit je kalau ada island..so..rasanya xyah buat kot..pk punya pk tiba2 satu hari bini bg cadangan nk letak meja makan di dry kitchen sb xnk buh meja mkn di sebelah ruang tamu utama..so nk jdkan ruang itu utk ruang tamu ke2 yg ada tv cabinet..so ok gk.. (sb pk psl klu adik-beradik mai mmg agk sempit utk dipenyetkan di satu ruang tamu shja.

so at last, decide kena kecikkan space u-shape jadikan L-shape sahaja..dan ini akan decease our cost per feet...pk py pk..kami dh decide nk gunakan perkhidmatan expert kc iaitu D-format (lokasi : AUTOJuru)..memandangkan kami dh lihat dr segi kualiti material dan service yg diberi semasa mereka buat kc my mother in law..sgt puas hati.. highly recommended!!

so, kami booking di perfect living smsa expo utk dptkan lebih diskaun or free gift..

berikut adalah material yg kami pilih :
3g glass for door
melamine lamishine cabinet body
1set drawer
quartz stone table top rm160/feet
free carcass utk area sinki
free Botti hinges soft close for all doors
free aluminium skirting
free sinki tap worth rm280
lifetime service warranty
warranty 10tahun
free installation to sg petani
expo special gift : equbiq extension set

total package : RM14,350.0
(syukur mmg target xlebih 15k)

ni la plan kc kami..ok x?
FREE GIFT


to be contiuned.. PART 2



Friday, 3 April 2015

downlight survey rumah baru 2015

hi..askum..bertemu kembali..

kali ni nk citer skit pasal downlight yg kitaorg dpt beli serta beberapa bijik lampu utk rumah baru kami di bukit banyan..

1st, downlight..survey py survey utk harga led downlight di byk tempat harga kebanyakan range dr rm20++/pcs..klu nk byk utk 1 umah dh cecah +-1k ..aiya.. kira py kira kami nk pakai dlm 38bijik utk satu rumah 2tingkt...klu ikut kontraktor nk buh smpai 52bijik..byk2 nk buat apa..38bijik pn dh cukup terang benderang rumah kami..

bil. downlight ikut area :
luar rumah - 2bijik je (sb nk buh lampu gntung + lmpu pagar + xbuat plaster ceiling kt luar)
ruang tamu 1 - 4bijik
ruang tamu 2 - 4bijik
guestroom - 4bijik
bilik air guestroom-1bijik warmlight
dry kitchen -4bijik (+kipas ada lampu + lampu gantung 3biji)
wet kitchen - 3bijik
hall ats - 4bijik
masterbedroom - 5bijik
bilik air masteroom- 1bijik warmlight
bilik 1 - 3bijik
bilik air - 1bijik warmlight
bilik 2 - 3 bijik
bilik air- 1bijik warmlight

total : 38bijik (38 x rm18.90 = RM 718.20)
DPT harga termurah di Homedec Pisa Nov 2014 - kedai dekat AutoCity Juru (LIGHT STUDIO)

actually, mula2 kami dh byr deposit rm350 utk downlight yg sama masa Homedec April 2014 utk lock harga seunit rm23.90 di kedai lain (lightparadise) .. tp bila pi 1 kedai ni (di jitra) harga downlight dia nak kasi rm20.00 seunit..so pk2 last2 lock depo rm50 utk downlight yg sama.. dh jimat sikit..tp nk dijadikan citer bila mai homedec Nov benda sama dpt rm18.90 seunit di kedai lain plak (lightstudio)

so yg deposit rm350 kami cancel dan pi kedai dia amik lampu lain..iaitu lampu cystal gantung memanjang 3ketui utk buh di dapur.. (harga RM369 -deposit 350 =bayar tambah rm19 je) . kedainya di penang (dlm pulau) nama kedai LIGHT PARADISE..serius lmpu kt cini semua lawa2 dn hrga lampu besar2 masih murah..

last2, rambang mata punya psl terbeli lagi beberapa bijik lampu iaitu :

1. lampu dinding cystal (kt tangga) -rm 100
2. lampu dinding cystal (kt guestroom) -rm 100
3. lampu gntung cystal di hall bawah
   (dia offer rm600 tp kami buat kering mintak rm400 haha dapat!!) -rm400
4. bini terbekenan plak lmpu cndle light utk gntung tepi tangga (katanya dia dok perasan semua rm1k++, tp yg ni offer rm675 , mintak diskaun last jadi agkt rm600..heee - lost rm600 lg hee
total lost lg : RM1200 + 19 = 1219

yg deposit rm50 kedai di jitra tu (MEGA ADVANCED ENTPRISE), kami cancel dn amik lampu pagar (mcm piala rm60/pcs - 2 x 60 =rm 120 ) then tambah lg 1 lampu gntung carporch rm115..
so total (rm120 + 115 -50 = byr lg rm 185)

mentol dn bulb lmpu kebanyakan kami borang di MR.DIY sbb mmg murah..hee (+-dkt rm 200 gk abis)

so..settle dh bab lampu tp kebetulan kami pi HOMEPRO HATYAI for 2nd time, ternampak lampu pagar yg murah2..last2 terbeli lg lampu pagar bulat 2bijik rm29.90 dgn 1 lampu luar di belakang rumah rm 10.90 hee

total lost bab lampu2 ni abis dekat = RM 2834++ (DEKAT 3K gk..huhu)

so..sekian sharing for today..nk siap pi tgk FastFurious7..Bye!!

LIGHT PARADISE RM23.90


LIGHT STUDIO RM18.90
lampu gntung RM369 (lightparadise) 
lampu dinding rm100 (lightparadise) 
candle light rm675 dpt rm600 (lightparadise)
lampu hall rm400 (lightparadise) 
lampu gate rm60/unit (mega advance)
**sori gmbr ada yg xclear..sbnrnya byk gmbr tp tah ssh nk cari blik..sikit kt lptop sikit kt hp aiya..nti jumpa gmbr lawa skit kami upload lain..k ..to be continued..







Tuesday, 17 March 2015

kipas oh kipas..


ook..tinted dah buat, grill dh settle, plaster ceiling done, meh pasang kipas and lampu plak..

citer pasal kipas dulu k.. lampu next entry..

kami byk survey kipas2 kt kedai2 letrik sekitar sp/as/jitra/png..harga ada mahal ada murah..kami mcm biasa la nk yg murah tp ada kualiti jgk laa..so kena cari yg offer... kipas ni kena test kelajuan, tgk design, dn tgk waranty tahan lama ke x sb kdg2 kipas ni on sentiasa..so kira2 bajet..last2 kami terbeli di homedec penang di PISA 2014..

ada offer brand alpha beli 4bijik(rm789) + sebijik lg beli yg ada lampu utk letak kt dapo (rm198)

dh puas survey..yg ni sesuai dgn bajet kami..walaupun mula2 mmg nk amik 1 kipas yg ada bluetooth utk pasang lagu feeling2 gitu...tp pk2 balik nti la bila ada rezeki lebih..beli ikut keperluan bukan kemahuan..peace ya..

(slalu bila nk mbeli msti sntiasa munasabah diri..igt pada org2 yg hidup lbh ssh..ya allah aku bsyukur dgn apa yg ada) ..thank u allah..

meh kita tgk skit gmbr..

utk hall guna alpha rs12-58 (mahal sikit dr apex1221 )

dapat free towel
ni alpha RS (RM2xx) 


ni alpha APEX (RM19x)
 (nampak sama dgn RS, tp xserupa) 
Kipas dapur (RM198) 

bini mmg nk ni sb ada lampu..beli je la..hihi

**semua kipas psg sendiri kecuali kipas siling tingkt atas..upah wireman sb tinggi melangit..

***semoga murah rezeki utk beli lg 3 bijik kipas utk 3 bilik tingkt ats..aminnn..





simple plaster ceiling

haa..welcome back..kami laki bini mmg dh decide nk buat plaster ceiling yg simple je..xtaula xberapa nk suka yg design terkini yg ada longkang dn lampu2.. 1. mgkin sbb susah nk bersihkan bila byk sawang nti ..2. lampu byk sgt..penin..bini i suka rumah romantik2 skit.. xsuka macam disko..hee   3. jimat sikit elektik 4. siling je pon...blh cut kos..byk lg nk guna duit..huhu duit mcm air kan..
tp ikut korg la nk buat..umh korg..yg ni umh kitaorg..so..simple is much better..

ada 3 org contraktor kitaorg ajk dtg umh utk buat list harga.. 2 org bukak harga dkt 5k ke atas..bajet kami hy 3k+ je..so yg sorg ni ok sikit..dia xde nk 'pndg hina' apa yg kitaorg nk..tau la kan..pndng mcm kita xdak duit..cmtu la..yg "khoo decoration' ni kitaorg sgt selesa ngan dia..kitorg mmg direct terus dgn dia.sb dia tukang terus..so dpt la hrga mcm kitaorg nk..kira py kira..pilih py pilih..amik yg simple dgn cornice sikt..dh..
dh deal, duit pon dia xmaw amik..bila jln kerja baru nk amik depo 1500.. smpai dh siap 3-4 hari settle lg separuh..done.. total abis : rm3260 (ngam dgn bajet kitaorg xlebih dr 3500) area : skirting bwh sampai dpur + skirting atas family hall + skirting guest room + 3 bilik atas buat lining je+ cornice utk 3 kipas + buh skit kt entrance ke dapur + dgn tutup area hub dapur)

meh kitaorg share skit gmbr..hehe (klu korg xsuka, is ok,sb bkn umh korg...reti..) ok.bye



pasang skirting je..jimat byk

add cornice skit utk kipas
cornice skit utk entrance ke dapur


lining je di bilik atas
nanti nk beli kayu buat skrting sndiri...

dh siap lepas cat n pasang lampu n kipas



Wednesday, 4 March 2015

grill rumah 2015

akhirnya grill rumah dah siap..habis rm 3200.. walaupun tokey janji 3 minggu siap selepas byr deposit rm1500 tp lewat hampir sbulan.. xpa lah nsib kami pon xduduk lg..so xrushing sgt..so far ok. cuma service kurang skit sbb 1. xtepati masa  2. bwk keluarga lepak dlm rumah smbil buat kerja  3. minum air tinggai mcm tu je.. 4. ank2 dia sepahkan rumah dn ada cop tgn kt dinding2.. 5. cat kurang kemas  6. silap pecahkn dinding bila buat lubang..

jauh dilubuk hati, mmg nk bagi peluang dan nk tlg melayu berniaga..tp melayu keja xmcm cina..xtawla apa yg xkena..
bila amik cina, kata xsupport n xtlg bangsa..bila tlg n bg job, kekurangan anda customer yg mkn hati..kt mn disilapnya..dunia2..

ok la..ni gmbrnya.. design sama mcm yg kami mahukan.. tang design puas hati..tqvm tokey.. harga 3200 (sliding door 3panel, dapur 2panel, pintu blkg, tingkp master bedroom, 2 tingkp bilik atas, 4tingkap bilik air, 1 tingkap bumbung)

design buluh  depan saja, yg lain just straight line je


bye!!




Monday, 17 November 2014

Progress Wiring Rumah

Assalamualaikum....

Ok ari nie nak sembang sikit pasal wiring...kos wiring 1 rumah... rm 3150 point plug pakai Scheider tambah 22 point untuk 16 v ..lupe nak gtau rumah saya pakai 3 phase....untuk catatan diri sendiri <cara kerja org wiring nie mmg bagus...die tau apa yang die buat dan barang yang diguna ikot spec jkr.......tapi..nak complaint skit....kontraktor melayu nie kalau buat kerja bukan nak jaga kebersihan umah....x mcm cine buat kerja lepas habis buat sesuatu mesti bersihkan...tapi yang melayu tingal mcm tu ja>....adoi..

pening kepala...bukan saya xpaham kerja org tu mcm mane..n tak kisah pon rumah penuh habuk....tapi lepas settle kerja bersihlahkan balik rumah tu...itu ja yg x puas hati...tuan rumah sendiri dok ambik batu2 dok masuk dalam karung guni....barang2 kerja yang bersepah tu dok bia....kite tolong simpan kan dalam stor...itu pon x paham...plastik air gantung sana sini......habis minum buang la kan bukan susah pon...

mengeluh tgk ... langsung x rase bersalah....hnm.....yang 1 nie yang paling panas hati...nak kongi kat semua...pasal bayaran.... sebelum mula kerja...dah kasi dah...rm1500 deposit..ingat lepas siap baru nak bayar la habis....tapi lain jadinya..tiap kali nak kene beli barang dok mintak duit...hai...deposit tu guna untuk apa...mula2 mintak rm150 kata nak balik kg...hnm ok la kasi..kos...kerja pon dah mula buat...take positif...nak pakai duit...than mintak lagi 200 nak beli paip...hnm...dah rase lain...hnm..dah nak rase marah dah....last skali die kata nak mintak rm 1000...wah nie dah lebih nie....kerja x siap lagi nak mintak sampai 95% payment..so saya kata kat dia.mane boleh..kalau bayar ikot progress pon x munasabah bayar  mcm nie....than die kata nak pakai duit sebab adik wife die nk kawen ...kite nie pon ad hati perut bukan jahat sangat pon....so saya cakap je direc terus...kat die....saya bukan x boleh kasi duit tu..tapi apa jaminan saya yang encik x lari lepas tu....sentap die..haha...nie pekara serius ...nampak die jujur dlm kerja die....tapi sikap yg mintak2 nie..x bagus diamalkan.... harga dah stuju..deposit dah kasi...so kenapa perlu mintak lagi...tgu siap..ambik la semua...kan...lagi sronok...

heheh ckp banyak pulak ...so last saya kasi jugak....tapi bukan semua ...separuh ja....rm 500..n gtau siap2...lepas nie bila dah siap semua wiring baru saya kasi duit lebih yang tingal....

la nie time kongsi gambar progress wiring rumah saya...

first sy nak kongsi benda yang saya x puas hati..

sepatut simen tu letak la lapik....

batu 2 tu saya sendiri yang kutip....

hnm.....

kat rail sliding dor tu banyak batu masuk dlm celah die....

semua dibiarkan mcm nie...je..cer susun elok2....x pon simpan je dlm kotak....boleh kan
 ok nie wiring yang dah di buat....

dapur

dry kitchen ceiling

dry kitchen for kc

wet kitchen

ruang tamu 2

grrrr

db
hnm...sekadar pekongsian...pengalaman itu mengajar kita sesuatu.....ok...lepas nie akan citer pasal plaster ceiling pulak..kos dorg baru mula ja kerja...da...

Saturday, 15 November 2014

Permilihan Sink

HYE..sume..(^_^)

ari nie nak kongsi pengalaman beli sink.....

sink nie sebenarnya dah lame beli tapi belum dikongsikan je kat blog nie....sebelum saya tunjuk sink yang saya dah beli tu jom sembang skit pasal sink nie..skit..sebagai tambahan ilmu untuk semua...hehehe..sebelum apa2 sink nie ad 2 jenis tau undermount dan top mount ...kalau yg biasa harga die mmg agak murah berbanding undermount...than kite kene tgk ketebalan sink tu...untuk thickness yg ideal 1.0 ke atas...kalau bawah dr 1.0 bila air paip kene kat sink bunyi bising air akan berlaku dan kedalaman sink pon penting kalau sink tu dalam...air dr paip air x kan terpercik keluar dari sink...

ok so dah dapat dah skit ilmu...kikiki..<sorry mode menulis belum sampai....>

ok sekarang cara permilihan sink pulak  k...

untuk rumah saya pilih sink yang undermount kos saya suka tgk ....hnm tu je la..x ad sebab lain..habis cerita..kan...haha..than pemilihan brapa bowl plak untuk sink tu...memula saya minat yang 2 bowl sink tapi bila survey harga sink tu..mak ai...x ad yg  3,4ratus sume mahai2...paling murah pon 8 ratus tu pon yg jenis x ad jenama....hnm...pada saya mahal..besi bodoh je pon mahal kalah katil...tak sanggup nak beli harga mcm tu...than ari tu ad nampak 1 kedai bathroom buat promosi...<sungai petani nie banyak betol kedai2 mcm nie sronok hidop kat sini> so apa lagi kita serbu....hnm...barang2 die sume jenama2...bila tgk harga...mmg x mampu than tanye la kat sale person kat situ ape yg promosi...than sale person ckp 20% less untuk semua item...hnm...dgr mcm ok....tapi bila tgk harga sebelum less...mak ai....1400 untuk sink undermount 2 bowl bila lepas less 20% harga die rm 1120 hnm....still mahal..menipu ja less...so x puas hati tanya lagi kat die..ad x yg sink yang below 800....die kata ad...(great...nie la yg ditunggu x2) tapi malang skit die nak jual yang display set yang dah calar balar...huhu..harga asal same 1400...tapi untuk yang tu die jual 750 hengget sahaja
tgk pada keadaan sink tu x ad la truk sgt pon calar die...boleh diusahakan untuk hilangkan calar tapi harga tu x patut la mahal cam tu lagi..jual rm 100 dah la kan...baru puas hati ambik..hihihi..so kami x jadi beli....

than kami terjah homedac pisa penang...cari punya cari...still x puas hati dengan harga yg kami daapat...so sambung cari lagi...THAN SUDDENLY MY WIFE TERPERASAN 1 SINK YG BERHARGA RM 650....wah dah murah la tu kan semua spec yang kami nak sink tu ad KECUALI sink tu cuma 1 BOWL sahaja....x terpkir pon nak beli jenis 1 bowl nie..tapi tgk pada sink nie...luasnya....semua benda boleh masuk dalam sink tu....best jugak kan kan...so...bincang dgn wife..pendapat die...nak ke x...wife ok je die kate..lagipon die dah terbekenan dengan keluasan sink tu..tapi saya dah target 2 bowl...dlm hati saya x suke pon...pendapat wife saya tu...so tanye la kat person incharge kat show room tu...saya mintak kurang sampai rm 450 untuk sink tu...x nak takpe..sy mmg nak yg 2 bowl pon...tapi cine tu boleh kate..ok...adoi....wife dah senyum sokmo kegumbiraan...so terpaksa la beli sink tu.....

than bila tgk betol2 sink 1 bowl nie....bayang dalam2...ok ape..1 bowl nie...cantik pon cantik...so hati mula menerima..ececeh..... so dapatlah kami beli sink undermount 1 bowl 1.2 thickness jenama..nanti saya tgk lain ye lupe...ok meh saya kongsi kan gambar nya

besarkan...belah dalam ad line...nampak cantik..lame2...baru rase..sronok plak dapat beli yg 1 bowl nie.. 
ok sampai sini dulu ye post kali nie...yang wiring tu nanti ye sy post kos belum siap lagi hehehe 

da...